Türkiye'nin Kara Para ve Vergi Kaçakçılığı ile Mücadelesi Sorgulanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya Milletvekili Cavit Arı, Türkiye’de kara para aklama ve vergi kaçakçılığı ile mücadelede atılan adımları ve bu suçların araştırılmasını eleştirdi. Arı, ülkemizdeki vergi barışlarıyla kara paranın yasallaştırıldığına ve yurt dışındaki varlıkların transfer edilerek mali yükümlülüklerden kaçış yollarının oluşturulduğuna işaret etti.

AKP iktidarı döneminde altı kez varlık barışı yasası çıkarıldığını vurgulayan Arı, son çıkarılan yasa ile yurt dışındaki değerlerin Türkiye’ye sokulup, yüzde 3 vergi ödenerek yasallaştırıldığını belirtti. 2008 yılında yürürlüğe giren ve “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” adı altında tanımlanan varlık barışının, suç kaynağı olan paraların dahi ülkeye sokulmasına olanak tanıdığını açıkladı.

Arı, bu düzenlemelerle yapılan herhangi bir soruşturma ve vergi incelemesinin yapılmama taahhüdünün verildiğini ve bu uygulamaların sonucunda Türkiye’nin 21 Kasım 2021 tarihinde kara para ve terörün finansmanıyla mücadelede yetersiz önlemler nedeniyle gri listeye alındığını ifade etti.

Parti liderleri ve yardımcılarının bu duruma ilişkin kaygılarını sürekli dile getirdiğini ancak hükümetin bu kaygılara rağmen yasal düzenlemelerle süreci daha da desteklediğini sözlerine ekledi. Arı, bu durumun Türkiye’nin uluslararası itibarını zedelediğini ve ülkenin bu listeye alınmasından hükümetin sorumlu olduğunu iddia etti. Konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

”Kara para aklama, vergi kaçakçılığı gibi suçların araştırılmasıyla ilgili ülkemizde ne yapılıyor, öncelikle onu konuşmak gerekir. Vergi barışlarıyla ülkemizde kara para bir taraftan yasalaştırılıyor, bir taraftan da yurt dışındaki paralar, varlıklar transfer edilerek mali yükümlülüklerden kurtuluyor.

Bu iş nasıl yapılıyor derseniz işte bu iş maalesef ki ülkemizde çıkarılan yasalarla gerçekleştirilmekte. Yirmi iki yıllık AKP iktidarı döneminde 6 kere varlık barışı yasası çıkarılmış durumda. Bu yasalarla yurt dışında, özellikle yurt dışında bulunan para, döviz, altın, hisse senedi gibi değerler Türkiye’ye sokulmakta ve özellikle de son çıkarılan yasayla da bildirilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödenerek yasallaştırılmakta.

“Varlık barışı” dediğimiz yasal düzenleme ilk defa 2008 tarihinde Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun’la yürürlüğe girdi. İşte bu “bazı varlıklar” dediğimiz nedir? “Bazı varlıklar” içerisinde konusu yani kaynağı suç teşkil eden paralar dahi bu yasa kapsamında ülkemize sokulmuş durumda.

Şimdi, şunu söyleyelim: Öyle ki hiçbir soruşturma ve vergi incelemesi yapılmama taahhüdü dahi bu yasalarla verilmiş bulunmakta. Bu uygulama sonucunda ne oldu derseniz 21 Kasım 2021 tarihinde kara para ve terörün finansmanıyla mücadelede önlemlerin yetersiz olduğu sonucuna varılarak ülkemiz gri listeye alındı.

Bakın, gri listeye alınacağıyla ilgili kaygılar gerek Genel Başkanımız tarafından gerekse genel başkan yardımcılarımız tarafından yakın tarihlerde dile getirildi, kaygılar ifade edildi “Kara parayla ilgili gerekli önlemler alınmazsa ülkemiz gri listeye alınacak.” diye defalarca söylendi ama bırakın gri listeye alınmayı yasal düzenlemelerle bu iş daha da desteklendi.

İşte, bunun sonucunda da Türkiye sayenizde gri listeye alındı ve böylelikle de dünya yönünden bakarsanız Türkiye’nin itibarı maalesef ki ayaklar altına alındı. Bunu da siz becerdiniz.” dedi. 

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye'nin Kara Para ve Vergi Kaçakçılığı ile Mücadelesi Sorgulanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir