UNICEF Nedir? Açılımı Nedir? Kuruluş Amacı ve Görevleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UNICEF Nedir? Açılımı Nedir? Kuruluş Amacı ve Görevleri; UNICEF yani Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, çocuk hakları üzerine kurulmuş başlıca çocuk hakları savunucudur. UNICEF amaç ve görevleri nelerdir diye merak edenler için hazırladığımız bu yazımızda aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Doğuştan sahip olduğumuz temel haklar, “insan hakları” başlığı altında toplanır. İçinde bulunduğumuz sistem, bilhassa yoksulların, çocukların, kadınların haklarını sömürmeye oldukça eğilimlidir. Bu bağlamda temel insan haklarının çeşitli yasalarla güvence altına alınması son derece önemlidir. Her daim korunmaya muhtaç olan çocukların haklarını gözetmek, birey olarak her birimizin görevidir. UNICEF ise bu görevi çok daha kurumsal ve güçlü bir şekilde uzun zamandan bu yana başarıyla sürdüren bir oluşumdur.

Çocuk Gelişimi Uzmanı Nasıl Olunur? (6 Soruda Çocuk Gelişimi Bölümü)

Makalede Neler Var?

UNICEF Nedir?

UNICEF Ne Zaman Kuruldu?

UNICEF Kuruluş Amacı

UNICEF’in Görevleri Nelerdir?

UNICEF Ne Demektir?

UNESCO Ne Demektir?

UNICEF Nedir?

UNICEF’in tam anlamıyla nasıl bir kurum olduğunu, ne tip çalışmalar yürüttüğünü daha iyi anlamak adına, UNICEF’in açılımı önemli bir done olacaktır. Kısaltması UNICEF olan kurumun tam adı “United Nations Children’s Fund” şeklindedir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, UNICEF’in temel manifestosunu oluşturur. Kurum, tüm dünya çocuklarını kucaklamaktadır; ancak doğal olarak savaş bölgelerinde yaşamını sürdürmeye, yoksulluğun, açlığın, şiddetin gölgesinde var olmaya çalışan veya deprem, sel gibi felaketlere maruz kalan çocuklar, bu konuda bir nebze daha önceliklidir. UNICEF’in temel politikasında, yardıma en acil biçimde ihtiyaç duyan çocuklara vurgu yapılmaktadır.

Oldukça büyük bir fon potansiyeline sahip UNICEF, eşit ve tarafsız kimliğiyle büyük bir güven aşılamaktadır. Barış ve toplumsal eşitlik, UNICEF’in üzerinde en çok durduğu kavramlar arasındadır. Hazırlanan 5 yıllık programlardan referans alınarak yönetilen UNICEF’in, hemen hemen her ülkede temsilcisi bulunmaktadır. Şu anda çocuk haklarını savunma konusunda hem maddi güç hem de proje üretebilme becerisi açısından UNICEF, zirvede yer almaktadır.

Toplamda 190 ülkede hizmet veren kurum, her ülkede kısa aralıklarla hem çocuk hem de kadınlara ilişkin kapsamlı raporlar hazırlar. Bilhassa çocuk haklarını evrensel bir standarda kavuşturmak isteyen UNICEF, sadece maddi anlamda değil, çocukların duygusal gelişimlerini de destekleyen programlar hazırlamayı görev edinmiştir.

UNICEF’in ülkemizde de oldukça aktif çalışan bir ofisi bulunuyor. Dünya çapında kurumun faaliyetlerini detaylı bir şekilde teftiş eden 36 üyelik bir kurul söz konusudur. Bu kurul, büyük ölçüde hükumet temsilcilerinden oluşmaktadır. UNICEF; beslenme, cinsiyet eşitliği, çocuk sağlığı başta olmak üzere pek çok konuda çalışmalar yürütmeye devam etmektedir. Kuruma dileyen herkes, internet üzerinden maddi katkıda bulunabilir.

UNICEF Ne Zaman Kuruldu?

Dünyanın en önemli yardım kuruluşlarından biri olarak kabul edilen UNICEF, 1954 senesinde kuruldu. Açılış organizasyonu, BM Genel Kurulu bünyesinde gerçekleştirildi. UNICEF, 1946 senesinde “Çocuklara Acil Yardım Fonu” adıyla açılan kurumun devamı niteliğindedir. O zamanki ABD başkanı A. Lake, kuruluş sürecinde çok önemli bir rol oynadı. UNICEF’in genel merkezi New York’ta bulunuyor.

UNICEF Kuruluş Amacı

Odak noktasına çocukları alan UNICEF’in temel kuruluş amaçları şu şekildedir:

  • Tüm dünyadaki çocukların temel haklarını savunmak
  • Çocuklara ait temel hakları tüm dünyaya tanıtmak
  • Çocuklara güzel bir gelecek hazırlamak, iş ve eğitim olanakları sunmak
  • Ülkedeki ekonomik kaynakları, fon lehine kullanmak
  • Kadınların eşit haklara sahip olmasını sağlamak
  • Çocuklara ait yetenekleri, eğilimleri analiz etmek ve çocukları mesleki anlamda yönlendirmek
  • Engelli çocukların yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak için çalışmak

UNICEF’in öncelikli amacı; savaş bölgelerine, kıtlığın yoğun biçimde yaşandığı ülkelere, doğal afete maruz kalmış yerlere acil bir şekilde yardım götürmektir. Yapılan araştırmalar, UNICEF’in dünyada en çok güvenilen kurumlardan biri olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

UNICEF’in Görevleri Nelerdir?

UNICEF, kendi resmi sayfası üzerinden görev tanımlarını detaylı bir şekilde açıklamaktadır. UNICEF’in temel görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Çocuk işçiliğine karşı mücadeleler yürütür. Şu anda dünyada 150 milyon civarında çocuk işçi olduğu biliniyor.
  • Kimsesi olmayan çocuklara psikolojik destek sunar. Bu çocukların fiziksek ve ruhsal gelişimini takip eder. Nihayetinde kimsesiz çocukları topluma kazandırmak, UNICEF görevleri arasında önemli bir yer tutar.
  • Çocukların bilimle ve sanatla iç içe olmasını sağlar. Bunun için çeşitli organizasyonlar düzenler.
  • Çocuk istismarını ortadan kaldırmaya çalışır. Çocuklara karşı istismarda bulunan kişilere karşı hukuki mücadelede etkin şekilde rol alır.
  • Şiddet mağduru olan, çaresiz durumdaki kadınlara sahip çıkar. Onlar için güvenilir bir limandır.

UNESCO Nedir? Açılımı Nedir? UNESCO Dünya Miras Listesi

 

UNICEF Ne Demektir?

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu demektir.

UNESCO Ne Demektir?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü demektir.

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 1 Average: 1]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
UNICEF Nedir? Açılımı Nedir? Kuruluş Amacı ve Görevleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir