Üniversite Öğrencisi Zeynep’ten Büyük Başarı: “Biyosensör” Projesiyle Patent Aldı

Üniversite Öğrencisi Zeynep
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversite öğrencisi Zeynep’in böbrek hastalıklarında erken teşhisi sağlayan “biyosensör” projesi TÜRKPATENT tarafından düzenlenen yarışmada birincilik elde ederek patent almaya hak kazandı.

Ankara Medipol Üniversitesi’nde 3. sınıf öğrencisi olan Zeynep Sabra Tutar, böbrek hastalıklarının erken teşhisini sağlayacak olan “biyosensör” projesiyle “patent” aldı.

“Genç Mucitler” dördüncü bölümünde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından (TÜRKPATENT) tıp alanında patent verilen “L-FABP Proteininin İmpedimetrik Olarak Ölçümünü Sağlayan Biyosensör” projesinin detayları incelendi. TÜRKPATENT tarafından düzenlenen “Patentle Türkiye-3. Üniversiteler Patent Yarışması”nda Zeynep’in hocaları Ceyhan Ceran Serdar ve Zihni Onur Uygun ile birincilik elde etti ve böbrek hastalıklarının erken teşhisinde büyük rol oynayan icatlarının patentini aldı. Tutar, henüz üniversite 1. sınıftayken danışman hocasının “tıp literatüründeki eksikleri keşfetme” önerisi üzerine araştırmalar yaptığını ifade etti. Zeynep Tutar, sonrasında çeşitli hastalıkların erken teşhisi için “biyosensörler” alanında bir literatür çalışması başlattıklarını belirtti.

DSÖ’nün yayımladığı makalelerden böbrek hastalıklarının “dünyada en çok ölüme neden olan 10 hastalıktan biri” olduğunu araştırmalar üzerine çalıştığı esnada öğrendiğini kaydeden Tutar, sözlerine şöyle devam etti; “Bu sebeple böbrek hastalıklarının erken teşhisi için bu alanda biyosensör kullanımını sağlayacak projeler üzerinde çalışmaya başladım. Şu anda kullanılan mevcut biyobelirteçlerden birinin literatüre yeni giren L-FABP proteini olduğunu gördük. Bunun hakkında yazılan makaleleri okuduk. Bu proteinin halihazırda biyosensörü olmadığını gördük. ‘Madem bu L-FABP biyobelirteci böbrek hastalıklarına erken teşhis koyabiliyor ve henüz bir biyosensörü yok, biz de bu alana yöneliriz.’ dedik. Okulumuzun Teknoloji Transfer Ofisi, ‘Bu daha önce bulunmadığı için fikri mülkiyet haklarına girer. Patent başvurusu yapmanız gerekir.’ dedi. Biz de bu sayede yarışmaya başvurduk. Sonuçta hem patent aldık hem de üniversiteler arasında birinci olduk.”

“Hastaneye gitmeden “biyosensör” sayesinde böbrek fonksiyonlarını ölçebilecekler”

Zeynep, çalışmalarının henüz yolun başındayken sektörden büyük ilgiyle karşılaştıklarını ifade ederek konuşmasını şu sözlerle noktaladı; “Biz şu anda prosedürleri takip ediyoruz. Fikrimizi gelecek yıllarda hayata geçirmeyi umuyoruz. Böylece Türkiye’deki sağlık kuruluşlarında kolayca uygulanabilecek, böbrek hastalıklarının erken teşhisini sağlayacak bir biyosensör üretmek istiyoruz. Bizim projemizle insanlar, hastaneye gitmelerine gerek kalmadan, ev veya sağlık kuruluşlarında bu biyosensörlerle kendileri böbrek fonksiyon durumlarını hızlı şekilde ölçebilecekler.” (Kaynak: AA)

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Üniversite Öğrencisi Zeynep’ten Büyük Başarı: “Biyosensör” Projesiyle Patent Aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir