Ustalar emekliye ayrıldı! Maaş skalası arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT düzenlemesini kabul edilmesinin ardından, özellikle sanayi alanında farklı uzmanlara sahip olan ustalar emeklilik işlemlerini başlatmak için başvurularda bulundu. Elektrik teknisyeni, kaynak ustası ve kalıpçı gibi alanlarda çalışan deneyimli ustalar, EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik hayallerine kavuşmak için işlemlerini başlattı.

Deneyimli ustaların emekliye ayrılması, sanayiciler arasında yetişmiş usta bulma konusundaki zorlukların daha da artmasına neden oldu. Sanayi sektöründe görev alan deneyimli ustaları kaybetmek istemeyen işverenler, ustaların maaşlarında ciddi artışlar gerçekleştiriyor. Ustaların maaşına yapılan artışlar beyaz yakalıların maaşlarının üstüne de çıkmayı başardı.

BAŞLANGIÇ İÇİN 20 BİN TL

EYT düzenlemesiyle emeklilik hakkı kazananlar arasında yer alan ustalar, işverenler tarafından kaydedilmek istenmiyor. Sanayi sektöründe deneyimli ve yetişmiş usta bulmak oldukça büyük bir sorun iken, bir de EYT düzenlemesinin gündeme gelmesi ile bu sorun giderek arttı. Örnek olarak, işe yeni başlayan genç bir kalıp ustasının maaşının ilk girişte 20 bin liranın üzerinde olduğu görülüyor. İşverenler deneyimli ustalarını kaybetmemek için maaşlarını 40 ile 60 bin arasında ödemeyi kabul ediyor.

MAVİ YAKA MAAŞLARI YÜZDE 88 ARTTI

Sabah’ın haberine göre, gelecekte en yüksek maaşı alanlar Türkiye’deki meslek sahibi çalışanları olacak. İnsan kaynakları sitelerine ait araştırmalarda mavi yakadaki maaş yükselişi gözler önüne serildi. 2023 yılında, 2022 yılına göre beyaz yakalı maaşlarında yüzde 48 oranın da bir artış yaşanırken, bu artış mavi yakalıların maaşlarında yüzde 88 olarak kaydedildi. Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz konuya dair şu açıklamalarda bulundu, ‘’EYT kaynaklı nitelikli iş gücünün kaybı ve tazminat yükü bizim için daha zorlu bir sürece işaret ediyor. Özellikle finansmana erişim kısıtlı olması işleri daha da çıkmaza sokuyor. Sektörünün en önemli sorunu nitelikli iş gücünün yetersizliği. EYT ile nitelikli iş gücünde kayıp yaşanacak olması işletmelerin kısa ve orta vadede üretimini azaltabilir. İşgücünün yetişmesi zaman alan bir süreç. Eğitim sürecinin işbaşı eğitim programlarıyla desteklenmesi gerek.’’

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ustalar emekliye ayrıldı! Maaş skalası arttı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir