Yeni yönetim sistemi sonrası siyasi parti sayısında rekor gelişme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra siyasi parti sayılarında rekor gelişme yaşandı. Cumhuriyet tarihi boyunca neredeyse 94 yıl da kurulan parti son 5 sene de kuruldu. Bunların arasında ülke gündemini derinden etkileyen İYİ Parti, Zafer Partisi, DEVA ve Gelecek Parti’leri de bulunuyor. İşte yeni kurulan partilerin listesi…

Mevcut siyasi parti sayısı 120’dir. 2017 yılında kurulan yeni sistem sonrası 52 yeni parti kuruldu. Seçime katılım sağlamak için mevcut partiler arasında sadece 27 parti katılım sağlayabiliyor. 

2018 yılında iki, 2019 yılında, 2020 ve 2021 yıllarında birden fazla siyasi parti kuruldu. 2020  yılında 24 yeni parti kurulurken, 2021 yılında 20 yeni partinin eklenmesiyle 5 yıl içerisinde 52 yeni parti Türk Siyasi Hayatı’na giriş yaptı. İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi, Zafer Partisi, Memleket Partisi gibi partiler kurulduğu günden bu yana ciddi ses getirdi.

TÜRK SİYASİ HAYATINDA PARTİ DÖNEMİ

23 Nisan 1920 yılında yasama erki Büyük Millet Meclisi’ne aktarılmasıyla Osmanlı İmparatorluğu son dönemi bazı siyasi partiler vizyon, isim ve ideoloji değişimlerine uğrayarak Meclis’e adım attı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ülke yönetiminde birden fazla partinin olmasını iktidar gücünü elinde bulunduran partiye muhalif olacak, hatalarını ve yanlışlarını aktarabilecek yeri geldiğinde yönetimde söz sahibi olmak için ciddi çalışma ve çaba sarf etmesini sağlayacak sistemin kurulmasına yönelik atılımları oldu.

TÜRKİYE’DE ÇOK PARTİLİ DÖNEM

Nihayet başarıya da ulaştı. Büyük emek ve mücadele ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarının emeği söz dahi edilemez. Yeri geldiğinde liderlik vasfı yer alan yıllarını beraber geçirdiği ülke geleceği ve ehemmiyeti için hayatını ortaya koyan silah arkadaşlarına Atatürk, muhalif parti kurması yönünde teklif ve ısrarları da bulunuyor. Kazım Karabekir önderliğinde Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Ali Fethi Okyar önderliğinde, Serbest Cumhuriyet Fırkası gibi partiler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ısrar ve teklifleri sonucu Meclis’te demokrasinin sağlanması adına atılan büyük adımdır.

1946 NURİ DEMİRBAĞ MİLLİ KALKINMA PARTİSİ

Türkiye’de muhalif parti serüveni ciddi anlamda 1924 yılında Kazım Karabekir önderliğinde kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile başladı. Ardından kurulacak partiler ile devam etti. Çok partili sistem 1945 yılında Nuri Demirbağ tarafından kurulan Milli Kalkınma Partisi ile başlayarak, 1946 yılında genel seçimlere çok partili sistemle giriş yapıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Türkiye’de çok partili hayat 1924 yılında ve 1930 yılında kurulan iki parti ile başladı. Ama ömürleri çok kısa olduğu için bu yönde baz almayan kitle azınlığı fazlaca bulunuyor.

 

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yeni yönetim sistemi sonrası siyasi parti sayısında rekor gelişme

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir