YÖK Tez Arama Merkezi Nasıl Kullanılır? Tez Nasıl Bulunur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Tez Merkezi, bir diğer adıyla Ulusal Tez Merkezi; hazırlanan makalelerde, ödevlerde ve elbette tezlerde yararlanılan önemli veri tabanlarından biridir. Ulusal Tez Merkezi tamamı internet üzerinden hizmet veren büyük bir tez kütüphanesidir. Site açık erişim prensibiyle, herhangi bir üyelik olmadan, makale tarama ve indirme imkanı da sunar.

Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlilik, diş hekimliği uzmanlık, tıpta yan dal kategorilerinde yazılmış tezleri bu veri tabanından arayabilirsiniz. Özellikle tez yazanların tekrara düşmemek adına mutlaka göz atması gereken, birçok araştırmanın kapsamını ve kaynaklarını gözden geçirebilmek için önemli bir platformdur. Site içerisinde konulara, anahtar kelimelere, üniversiteye, yazara göre aramalar yapabilirsiniz. Yıllara veya tez danışmanlarına göre filtreleyebilir ve oldukça kolay adımlarla makale indirebilir, kendi tez verilerinizi yükleyebilirsiniz.

Makalede Neler Var?

Ulusal Tez Merkezi’nden Nasıl İşlem Yapılır?

YÖK tez merkezine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

YÖK Tez Arama Nasıl Kullanılır?

Detaylı ve Gelişmiş Tez Arama Nasıl Kullanılır?

YÖK Tez Merkezinden Tez Nasıl İndirilir?

YÖK Tez Merkezine Nasıl Üye Olunur?

YÖK Tez Veri Giriş Formu Nasıl Doldurulur?

Ulusal Tez Merkezine Tez Nasıl Yüklenir?

Ulusal Tez Merkezi’nden Nasıl İşlem Yapılır?

    Ulusal Tez Merkezi sistemine bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayarak girebilirsiniz.

    Giriş sayfası aşağıdaki gibi görünecektir:

YÖK tez merkezine giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

YÖK Tez Arama Nasıl Kullanılır?

    Ana sayfada “tarama terimi giriniz” bölümü altında bulunan arama çubuğuna, aradığınız anahtar kelimeleri teker teker girmeniz gerekiyor.

    Örneğin “sosyoloji” hakkında bir arama yapıyorsanız, arama çubuğuna kelimeyi yazdıktan sonra hemen sağda bulunan “Aranacak Alan” kısmından tez adı, yazar, danışman, konu, dizin, özet veya tümü olarak alan seçmelisiniz.

    “TÜMÜ” olarak seçim yapmak aramanızı daha çok genişletme imkanı sağlar.

    Ardından “BUL” butonuna tıklayarak aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.

    Bu aşamadan sonra karşınıza tezlerin sıralandığı bir sonuç sayfası çıkıyor:

 

  • Bu sayfada, tablonun ilk sırasında filtreleme yaparak daha kolay araştırma yapabilirsiniz.
  • Yayınlanma yılını, tez adını, tez türünü (yüksek lisans, doktora, uzmanlık vs) belirleyebilirsiniz.
  • Burada kolaylık sağlayan birkaç ipucu var. X arıyorsanız, X yazmanız yeterli; X ve Y arıyorsanız, ?X|Y yazabilirsiniz; X hariç makaleleri arıyorsanız, !X ile filtreleme yapabilirsiniz.

Detaylı ve Gelişmiş Tez Arama Nasıl Kullanılır?

    YÖK ulusal tez arama merkezi basit anahtar kelime aramalarının yanı sıra, detaylı makale tarama imkanı da sağlar. Bunun için “Ana sayfa” butonunun yanında bulunan “Tarama” kısmına tıklayıp “Detaylı Tarama” veya “Gelişmiş Tarama” alanlarını kullanabilirsiniz.

    “Detaylı Tarama” yapmak için aradığınız tezleri aşağıda gördüğünüz gibi seçerek detaylandırabilirsiniz.

    Buradaki “seç” butonlarında ülkemizdeki tüm üniversitelerin tüm dallarını bulabilirsiniz. Butonlara tıkladığınızda yeni tarayıcı pencereler açılır.
    “Gelişmiş Arama”da ise birkaç anahtar kelimeyi aynı anda aratabilir, yıllara göre aramayı daraltabilir veya dil ya da üniversiteye göre detaylandırma yapabilirsiniz.

 

YÖK Tez Merkezinden Tez Nasıl İndirilir?

    İlgili olduğunu düşündüğünüz tezin özetini ve detaylarını görmek için, sonuç sayfasında en solda bulunan  “Tez No” sütununda bulunan numaralara tıklamalısınız.

    Tez indirmek için ise tez numarasına tıklayıp açılan pencerede (okla belirtildiği gibi) PDF ikonuna tıkladığınızda indirme başlar.

 

    Bazı tezler yazarları tarafından belirli sürelerde erişime kapatılabilir, bu sürelerde indirme yapmanız mümkün değildir. Erişime kapalı tezlerde indirme butonu yerine erişime açılacağı tarihi görürsünüz.

    Tez Merkezi veri tabanında yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına üniversite kütüphaneleri aracılığıyla (TÜBESS-Türkiye Belge Sağlama Sistemi) erişebilirsiniz. Bunun için kendi üniversitenizin kütüphanesine başvuruda bulunmalısınız.

YÖK Tez Merkezine Nasıl Üye Olunur?

  • YÖK makale tarama, tez arama merkezi özelliklerini kullanma ve indirme ücretsizdir ve üyelik gerektirmez.
  • YÖK’e bağlı bir kurumda çalışıyorsanız (örneğin enstitülerde) kurumsal; yüksek lisans veya üstü öğrenci iseniz bireysel giriş yapabilirsiniz.
  • Siteye giriş yapmak için sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Üye Girişi” butonuna tıklayın.

    Sisteme bireysel giriş e-Devlet üzerinden yapıldığından, açılan sayfada “e-Devlet ile Giriş” butonuna tıklayın. (Görünen “tez.yok.gov.tr sitesinin mesajı” yazısına TAMAM demelisiniz, yoksa sayfada tıklama yapamazsınız.)

 

    Burada kimlik ve şifre bilgilerinizi girdikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayın.

 

YÖK Tez Veri Giriş Formu Nasıl Doldurulur?

    Önceki adımı takip ederek üye girişi yaptıktan sonra ana sayfaya yönlendirilirsiniz

    Burada “Tez Veri Giriş Formu” başlığına tıklayın:

 

  • Burada “Tez Girişi” başlığını göreceksiniz.
    “Tez Girişi” yazısına tıkladığınızda açılan sayfa aşağıdaki gibi olmalıdır. “Kişisel bilgileriniz”, “üniversite ismi”, “enstitü” ve “tez türü” doldurulmuş olarak karşınıza çıkar.
  • Bu formun girişlerini yaparken esas alacağınız belge, hazırladığınız tez kapağıdır. Ulusal Tez Merkezi tez kapağınızdaki bilgiler ile teknik işlemleri gerçekleştirir. Siz, formu eksiksiz doldurup “KAYDET” butonuna basmalı ve referans numaranızı almalısınız. Bu sayede tez veri girişi tamamlanır.
  • Kaydedilen sayfa aynı zamanda kağıda basılarak imzalanmalıdır.
  • Daha sonra çıktı almak veya değişiklik yapmak isterseniz, “Oturum” menüsünden “Tez/lerim” bağlantısına tıklayarak tezinize erişebilirsiniz. Karşınıza gelen listeden referans numarasına tıklayarak teziniz üzerinde gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapabilir, kağıt baskınızı tekrar alabilirsiniz.

Ulusal Tez Merkezine Tez Nasıl Yüklenir?

“Tez Girişi” formunda doldurduğunuz alan bir ön beyan sayfasıdır. Tez dosyası yükleme işlemleri bağlı olduğunuz enstitü tarafından gerçekleştirilir. Tezinizi (varsa ekleriyle beraber) CD formatında enstitüye teslim etmelisiniz. Enstitü işlemlerinizi gerçekleştirip onaylayana dek tez verilerinizde gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Akademisyen Nasıl Olunur? 

Yazımızı Puanlamak İster misiniz ? [Total: 0 Average: 0]

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YÖK Tez Arama Merkezi Nasıl Kullanılır? Tez Nasıl Bulunur?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir