Kış aylarının gelmesiyle birlikte üst solunum yol enfeksiyonları, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar da artmaya başladı. Marmara Üniversitesi Diyetetik ve Beslenme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şule Aktaç, bu hastalıklardan korunmak için zerdeçalı önerdir. İşte detaylar…
Zerdeçalın faydaları nelerdir?
İçeriğinde, protein, karbonhidrat, posa, yağ, niasin, A vitamini, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, fosfor, selenyum, çinko ve sodyum gibi mineralleri barından zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor. Göz enfeksiyonları, sindirim bozuklukları, cilt hastalıkları, solunum rahatsızlıkları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Konuyla ilgili Doç. Dr. Şule Aktaç;
“Besinlere renk verici olarak kullanılan zerdeçal, kokusuz, ısıya dayanıklı bir kurkumin içerir. Kurkuminin antioksidan, inflamasyonu azaltıcı, tümör oluşumunu engelleyici, mikroorganizmaların büyümesini durdurucu ve öldürücü etki göstererek sağlığı geliştirdiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarının devamında; kurkiminin, E vitamininde birkaç kat daha iti bir radikal temizleyicisi olduğunu belirten Aktaç, bu açıdan obezite, metabolik sendrom, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer yağlanması, kanser, eklem hastalıkları, Parkinson, Alzeheimer ve ağrının giderilmesinde koruyucu ve tedavi edici olarak faydalı olabileceğinin belirtildiğini kaydetti.
Zerdeçal nasıl tüketilir?
Zerdeçalı damak tadınıza göre yemeklerinize veya salatalarınıza baharat olarak ekleyebilirsiniz. Zerdeçalın tadı baskın olduğu için kontrollü bir şekilde eklemeniz önerilir. Yemeklerin yanı sıra kış aylarında ılık suya, süte karıştırarak tüketebilirsiniz. Özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan zerdeçalı bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra yine soğuk kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirmek için zerdeçal çayı da hazırlayabilirsiniz. Kaynamış suyun içine 1 çay kaşığı zerdeçal ekledikten sonra demlenmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra dilerseniz bal ya da limon ekleyebilirsiniz.