Zeynep Oduncu, Kentsel Dönüşüm ve Yeni Torba Yasa Tekliflerini Değerlendirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kentsel dönüşüm, yıllardır Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri. Ancak yeni yasa teklifleri ile bu süreçte nelerin değişeceği ve bu değişikliklerin vatandaşları nasıl etkileyeceği merak konusu. Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, bu konudaki çarpıcı açıklamalarıyla dikkat çekiyor.

Önceden üçte 2 çoğunluk şartı aranan dönüşüm sürecinde, yeni düzenlemeyle bu oran salt çoğunluğa indirildi. Bunun anlamı, yarıdan fazlasının oy vermesi durumunda, diğer hak sahiplerinin onayına ihtiyaç duyulmayacak. Ayrıca, rezerv yapı alanı ilan edilebilecek yerlerin kapsamı genişletilerek şehir merkezindeki değerli alanlar da dahil edildi.

Rezerv Yapı Alanları ve Kamu Hizmetleri

Rezerv yapı alanı ilan edilen yerlerde artık elektrik, su ve doğal gaz gibi kamu hizmetleri kesilebilecek. Bu, önceden sadece riskli alanlarda uygulanıyordu. Oduncu, bu değişikliklerin vatandaşların yaşamını doğrudan etkileyeceğini belirtiyor.

Oduncu’ya göre, yasa teklifinin bir diğer tehlikeli yanı da dar gelirli ve borçlu yurttaşları ilgilendiriyor. Hacizli tapulara sahip vatandaşlar, haczi ödemezlerse yeni yapıda sadece oturma hakkına sahip olacaklar.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin Tepkisi

Oduncu, partisi adına da konuşarak, torba yasa tekliflerinin hukuksuz olduğunu ve vatandaşları olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. Yasa tekliflerinin toplumsal kesimlerin görüşleri alınarak yapılması gerektiğini vurguluyor.

”Riskli yapılara ilişkin dönüşüm sürecinde yapılan işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için aranan üçte 2 çoğunluk şartı salt çoğunluk olarak değiştirilerek yarıdan fazlasının oy vermesi durumunda diğer hak sahiplerinin onayı aranmayacaktır. Mevcut uygulamada bir yerin rezerv alanı olabilmesi için üzerinde yapı olmaması ve meskûn mahal dışında yer alması gerekiyordu.

Yeni düzenlemeyle rezerv yapı alanı tanımındaki “yeni yerleşim alanı olarak” ifadesi yasadan çıkarılarak meskûn mahal şartı kaldırılmaktadır. Böylece, şehir merkezindeki değeri yüksek yerler dâhil olmak üzere, gerekli görülen bütün yerler rezerv yapı alanı ilan edilecektir.

Rezerv yapı alanı ilan edilen yerler dönüşüm için boşaltılıp yerine binalar yapılabilecektir. Yeni düzenlemeyle rezerv alanı ilan edilen yerlerde artık yapıların riskli olup olmadığına bakılmaksızın elektrik, su, doğal gaz kesilebilecek; verilen tüm kamu hizmetleri durdurulabilecek.

Mevcut uygulamada sadece riskli alanlarda, yapılarda bu hizmetler durdurulabiliyordu; mülk sahipleri riskli yapı kararlarını engellemek için başka şehir ya da ülkelere gittiğinde o binalarda tespit yapılamıyordu. Bu düzenlemeyle mülk sahiplerinin evde olma şartı aranmayacak. Teklife göre, kentsel dönüşüm kararları ile hasar tespit raporlarına yönelik açılan davalarda ilk inceleme ve savunma süreleri kısaltılmıştır.

İvedi yargılama usulü nedeniyle özellikle deprem bölgeleri ve kentsel dönüşümün uygulandığı alanlar için şimdiye kadar yapılan uygulamalarda meydana gelen sıkıntıların daha fazla yaşanması muhtemeldir. Yasa teklifinin bir diğer tehlikeli yanı da dar gelirli ve borçlu yurttaşların mülkiyet hakkına yöneliktir.

Teklifle hacizli tapulara sahip vatandaşlar eğer haczi ödemezse dönüşüm sonucu kendisine verilecek yapıda sadece oturma hakkına sahip olacak, oturacak başka yeri olanlar ise evlerinden tahliye edilecektir. Teklife göre, dönüşüm sonucunda yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek konutların hak sahibinin dönüşümden önceki taşınmazının tapu kaydında yer alan ipotek, haciz, intifa hakkı gibi haklar ve şerhler tapuda sadece hak sahibinin hissesi üzerinden devam ettirilecek.

Hak sahibinin üzerine kayıtlı ikamet edebileceği konut, nitelikli başka bir gayrimenkulü yok ise hak sahibine; hak sahibi evli ise hak sahibi ve eşine bu konutta oturma hakkı tanınacak. Yeni döneme yeni torba yasa teklifleriyle başlayan AKP-MHP iktidarı yasama tekniğini de daha şimdiden ortaya koymuştur. Bizler Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak halklarımız, emekçiler, kadınlar, gençler ve emeklileri doğrudan ilgilendiren barınma ve kent hakkı üzerine getirilen düzenlemelerin yangından mal kaçırırcasına torba yasa teklifi olarak getirilmesine asla razı gelmeyeceğiz.

Bu hukuksuzluğa karşı en güçlü şekilde muhalefet etmeye devam edeceğiz. Torba kanunlarıyla bir yere varılmayacağını çok iyi biliyoruz. Türkiye’de yasamanın komisyonlardan geçerek, gerekli toplumsal STK’lerin görüşleri alınarak gerekli yasaların oluşması gerektiğini bir daha buradan söylüyoruz çünkü Meclis bunun için vardır. Halkların söyledikleri ve halkların iyiliği açısından yapılması gereken bir noktada olmamız gerekiyor.” dedi. 

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zeynep Oduncu, Kentsel Dönüşüm ve Yeni Torba Yasa Tekliflerini Değerlendirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir