Zona Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zona, ağrılı döküntüler olarak kendini gösteren sinirin viral bir enfeksiyonudur. Zona vücudun herhangi bir yerinde görünebilir, ancak çoğu durumda vücudun sol veya sağ tarafını saran tek bir kabarcık grubu olarak görünür.

Zona, su çiçeği hastalığına neden olan varicella zoster virüsünden kaynaklanır. Normal koşullar altında, bir kişi suçiçeği geçirdiğinde, su çiçeği virüsü, kişinin omuriliği ve beynine yakın sinir dokusunda hala aktif olmayan bir biçimde bulunur. Yıllar sonra virüs yeniden etkinleşebilir ve zona semptomlarına neden olabilir.

Zona hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da kişi için çok acı verici bir deneyim olabilir. Ön aşılama, zona gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilirken, erken tedavi, zona enfeksiyonunun süresini kısaltmaya ve birçok komplikasyon olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Zona Neden Olur?

Zona, su çiçeği hastalığına neden olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Suçiçeği geçiren çoğu insanda zona olabilir. Ancak, su çiçeği olan herkes zona olmaz. Su çiçeği iyileştikten sonra virüs sinir sistemine yerleşir ve yıllarca uykuda kalır. Bir süre sonra yeniden aktif hale gelebilen virüs, kişinin cildine ulaşan sinir yolları boyunca ilerleyerek zona hastalığına neden olabilir.

Zona hastalığının nedeni henüz doktorlar tarafından tespit edilememiştir. Bir teori, bunun, bireyin enfeksiyona karşı bağışıklığının yaşa bağlı olarak azalmasından kaynaklandığını ileri sürer. Zona, yaşlı insanlarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha yaygındır.

Varisella zoster virüsü, genellikle uçuklara ve genital herpes’e neden olan virüslerden oluşan, herpes virüsleri adı verilen bir virüs ailesine aittir. Bu nedenle zona zona olarak da adlandırılır. Bununla birlikte, insanlarda su çiçeği ve zona hastalığına neden olan virüs, cinsel yolla bulaşan herpes ve genital herpes hastalıklarına neden olan virüsle aynı değildir.

Zonalı kişiler, varicella-zoster virüslerini suçiçeği bağışıklığı olmayan çoğu kişiye bulaştırabilir. Bu bulaşma en yaygın olarak zona döküntüsünde açık bir yara ile doğrudan temas yoluyla olur. Bir kişi virüs bulaştıktan sonra su çiçeği geliştirebilir, ancak zona bulaşmaz.

Su çiçeği bazı insanlar için çok tehlikelidir. Zona kabarcıkları genellikle kabuklanana kadar bulaşıcıdır. Bu nedenle, hiç suçiçeği geçirmemiş veya su çiçeği aşısı olmamış kişilerle, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerle, hamile kadınlarla ve yeni doğanlarla fiziksel temastan kaçınmak önemlidir.

Daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde zona gelişme riskini artıran birkaç faktör vardır. Bunlardan ilki 50 yaşın üzerinde. Zona en çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve yaşla birlikte risk artar. Bazı tıp uzmanları, 80 yaşın üzerindeki kişilerin yarısında zona olduğunu tahmin etmektedir.

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Zona hastalığının ilk belirtileri şunlardır:
  • Ağrı
  • Döküntülü bölgede yanma ve karıncalanma
  • kaşıntı ve batma
  • lokal basınç
  • etkilenen bölgede uyuşma
  • ışığa duyarlılık
  • yüksek ateş ve buna bağlı baş ağrısı
  • yanma

Zona Semptomlar, döküntü ortaya çıktıktan 2-3 gün sonra genellikle vücudun hassas bölgesinde deri döküntüsü olarak karşınıza çıkar. Başlangıçta belirgin olan bu yaralar, daha sonra kabuklu sıvı dolu kabarcıklar bırakır ve ağrılıdır. Döküntü 10 ila 15 gün sürebilir.

Zona Tedavisi

Zona tedavisi genellikle bir kişinin sağlığını iyileştirmeyi ve semptomları azaltmayı amaçlar. Analjezik parasetamol ve bir grup nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç (non-kortizon, antiinflamatuvar) ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların dozları dermatolog tarafından belirlenmelidir. Zona tarafından oluşturulan sıvı dolu kabarcıkları tedavi etmek için antiseptik solüsyonlar da önerilir. Yaranın günlük olarak ılık su ile yıkanması ikincil enfeksiyon oluşumunu engeller.

Antidepresan grubundaki ilaçlar zona hastalarında şiddetli ağrı ve geceleri kötü uyku için de kullanılabilir. Zona tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle ağızdan alınır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde damardan ilaç verilebilir. Kişide enfeksiyon sonucu yüksek ateş görülebileceğinden tedavi sırasında ateş düşürücü ilaçlar da kullanılmaktadır.

Hastalığı olan beş kişiden birinde ağrı ve karıncalanma aylarca hatta yıllarca sürebilir. Buna postherpetik nevralji denir. Postherpetik nevralji, kaşıntı veya kızarıklık kaybolduktan sonra da devam eden, yakıcı ve sapsız ağrı olarak da tanımlanır. Cilde uygulanan ağrı yamaları ve çeşitli ağrı kontrol tedavileri kullanılabilir. Bu ilaçlar ağrınızı kontrol altına almıyorsa, doktorunuzla konuşun ve reçete edilen alternatif ilaçları kullandığınızdan emin olun. Zona tedavisi görürken hamile kalırsanız, antiviral ilaçlar kullanmanın mantıklı olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşmalısınız.

Zonaya karşı en iyi korunma aşıdır. Bir yakınınızda bağışıklığı baskılanmış veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi varsa, hem halk sağlığı hem de kendi sağlığınız için aşı olun. Herpes zoster aşısı 1-2 dozda yapılır. Aşılama, zona hastalığını önlemenin güvenli bir yoludur, ancak çok nadiren bazı kişilerde yan etkiler görülür. Yan etkilere örnek olarak enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişme, kaşıntı, baş ağrısı ve yorgunluk sayılabilir. Aşılamadan sonra bu yan etkilerden herhangi biri meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede sağlık ekibinizden yardım isteyin.

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zona Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir