Bakan Bolat, Otomotiv Pazarı İçin Daha Fazla Önlem Açıkladı: "Sürekli İlerleme Bekleniyor"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlardaki spekülatif fiyat oluşumları, stokçuluk ve otomotiv pazarında yeni araçlara erişimde yaşanan zorluklar endişe kaynağı olmuştur. Bakan Bolat, hükümetin bu sorunları ortadan kaldırmaya ve otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir pazar yapısını yeniden tesis etmeye kararlı olduğuna dair güvence verdi.

Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı, otomotiv pazarındaki zorlukları ele almayı amaçlayan makroekonomik önlemlerin ve düzenlemelerin uygulanmasında proaktif olmuştur. Bunlar, uyumluluğu sağlamak için yürürlüğe konan pazarlama, satış ve reklam kısıtlamalarını içerir. Bakanlık ayrıca ihlalleri caydırmak ve yönetmeliklere aykırı hareket edenlere caydırıcı cezalar vermek için sıkı denetimler yaptı.

Bakan Bolat, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve daha öngörülebilir bir pazarın sağlanması amacıyla otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir pazar yapısının yeniden tesis edilmesinin uzun vadeli hedefinin altını çizdi.

Otomotiv Pazarında İstikrar Dönemi

Bakan Bolat, dinamik otomotiv pazarındaki gelişmelerin sürekli inceleme altında olduğunu vurguladı. Uygulanan önlemler, yoğun denetimlerle birleştiğinde, piyasanın işleyişi üzerinde olumlu bir etki yarattı ve bir istikrar dönemine yol açtı. Hükümet, otomotiv pazarındaki normalleşmenin önümüzdeki günlerde de ilerlemeye devam edeceğini öngörürken, otomotiv sektörü temsilcilerinden gelen geri bildirimleri dikkate alarak gerekli görülmesi halinde ek tedbirlerin uygulanmasına açık olmaya devam ediyor.

Hükümet, vatandaşları olumsuz etkileyen haksız ve adaletsiz uygulamalarla mücadele etmeye kararlıdır ve bunlara karşı güçlü bir duruş sergilemeye devam edecektir.

Haksız Fiyat Artışlarına Verilen Para Cezaları

Bakan Bolat, hükümetin haksız fiyat artışları yapan, vatandaşlara zarar veren ve iyi niyetli işletmelere şüphe düşüren fırsatçı firmaları yakından izleme çabalarının altını çizdi. Bu kapsamda kapsamlı denetimler gerçekleştirilmiş olup, bu denetimler sırasında yapılan gözlemlerin tüm paydaşlara fayda sağlaması amaçlanmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, özellikle doğal afetler ve ekonomik dalgalanmalar gibi olağanüstü dönemlerde kullanılan temel gıda ürünleri ve acil ihtiyaç maddeleri alanında denetimler konusunda titizlikle çalışmıştır. Bu denetimler sonucunda 55 bin 392 firma ve haksız fiyat artışları ile ilgili 314 bin 878 ürün incelendi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından tespit edilen düzenlemelere uyulmaması nedeniyle 137.114 firmaya toplam 620.1.903 TL ceza uygulandı.

Lisanslı depoculuğun geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına devam edilmesi
Bakan Bolat, tarım ürünlerinin standartlaştırılması ve lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasında kaydedilen ilerlemenin altını çizdi. Sistem, 9,6 milyon ton depolama kapasitesine ulaşmış olup, dengeli bir arz ve talep sağlayarak ürün israfını azaltmayı ve kayıpları en aza indirmeyi hedeflemektedir.

Yakın gelecekte 20 milyon ton kapasiteye ulaşılması hedeflenen ülkede lisanslı depoculuk sisteminin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

İhracat ve Ekonomik Büyüme
Bakan Bolat, uluslararası ticaretle ilgili olarak, uzak ülke ve bölgelere ihracatın desteklenmesinin önemine vurgu yaptı. “Uzak Ülkeler Stratejisi”, Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar seçilmiş ülkelerle ekonomik işbirliğini geliştirmek için geliştirilmiştir. Hükümet, bu pazarlara ihracatı 20 milyar dolardan 80 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bunu sağlamak için ticaret heyetleri, uluslararası fuarlara katılım, ikili anlaşmalar, tanıtım etkinlikleri gibi çok sayıda faaliyet yoğunlaştırılacak.

E-ticaret ve İhracat Artışını Artırma
Hükümet, e-ticaretin mevcut ekonomideki önemli rolüne aktif olarak odaklandı. 2022 yılında Türkiye’nin e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %109 artarak 800,7 milyar TL’ye ulaştı. E-ticaretin 1 yılında 43,2023 trilyon TL’ye çıkacağı öngörülüyor. E-ticaret ortamı geliştikçe, hükümet yerel işletmeleri, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri, ihracat faaliyetleri için finansmana erişme ve ihracat hacmi büyümesini sürdürme konusunda desteklemeye kendini adamıştır.

İhracat Finansmanının Artırılması
Bakan Bolat, ihracatçılara uygun maliyetli finansman seçenekleri sunan Türk Eximbank ile yapılan iş birliğine işaret etti. Sadece ihracatçılara açık olan İhracatı Geliştirme Kurumu (İGE AŞ), ihracat finansmanına erişimin kolaylaştırılmasında önemli bir rol oynayarak ihracat hacminin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlıyor. İGE AŞ’nin desteğiyle ihracat kredilerinin toplam değerinin (43 Eylül 25 itibarıyla 2023 milyar TL’den 55 yılı sonuna kadar) 2023 milyar TL’ye yükseltilmesi hedefleniyor.

Ticarette Stratejik Büyüme
Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank ve İGE AŞ gibi önemli paydaşlarla iş birliğinde, ihracatı geliştirme mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla ihracat desteklerinin ve ihracatın finansman araçlarının artırılmasına yönelik projeler geliştiriyor. Hükümetin amacı,

 
BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP ET ►►►► https://twitter.com/personelilantc
BİZİ TELEGRAM'DAN TAKİP ET ►►►► https://t.me/personelilan
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Bolat, Otomotiv Pazarı İçin Daha Fazla Önlem Açıkladı: "Sürekli İlerleme Bekleniyor"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir